Kat de Goede Hoop

De angstige kat

 

Angst is natuurlijk gedrag. Het beschermt de kat tegen gevaar, bijvoorbeeld een gevaarlijke hond of een voorbijrazende auto. Het wordt pas echt een probleem wanneer de kat of zijn omgeving er hinder van ondervindt, bijvoorbeeld wanneer de kat zich steeds verstopt of door zijn angst in huis begint te sproeien. Een angstige kat rustig maken vraagt veel tijd, liefde en geduld. Met de juiste aanpak kan je echter heel wat bereiken! 

Angst bij de kat herkennen

Angstige katten verstoppen zich vaak onder kasten, achter bedden en in andere donkere hoekjes. Ze komen zelden in aanwezigheid van de mens tevoorschijn. Sommige angstige katten durven het huis niet eens te betreden en slijten hun dagen in de tuin. Net als bij de mens zijn er verschillende graden van angst. Sommige katten zijn van alles bang, terwijl andere katten enkel schrik hebben van de stofzuiger, of zich enkel ongemakkelijk voelen bij visite. Uiterlijke tekenen van angst zijn een ineengedoken houding, grote pupillen of een gespannen lijf.

Een angstige kat benaderen

Maak je klein om de kat te benaderen, zo kom je minder bedreigend over. Ga op je hurken zitten en steek je hand of vinger uit. Laat de kat eerst aan je hand ruiken vooraleer je hem aait. Benader de kat rustig en traag. Vermijd bruuske bewegingen of luide geluiden. Praat geruststellend en zacht tegen de kat. Kijk de kat niet recht in de ogen, dit kan als bedreigend worden ervaren. Hou een kat zeker nooit vast tegen haar wil, dit zal de angst enkel vergroten.

Oorzaken van angst 

Angst bij katten kan op verschillende manieren veroorzaakt zijn. Een eerste factor is aanleg, sommige katten zijn nu eenmaal angstiger dan andere. Het ligt in hun karakter en wordt genetisch doorgegeven. Ook de opvoeding van soortgenoten en de moederpoes hebben een grote invloed. Wanneer de moederpoes op de vlucht gaat van mensen, is de kans groot dat de kittens dit gedrag overnemen. Angst werkt aanstekelijk, ook bij katten. Wanneer soortgenoten bang zijn van iets zal de kat voor hetzelfde ook sneller angst vertonen.

De socialisatieperiode

Een belangrijke periode in het leven van een kat is de socialisatieperiode, dit speelt zich af tussen de twee en zeven weken In deze periode zijn katten erg ontvankelijk voor indrukken en ervaringen van buitenaf. Hun nieuwsgierigheid en leervermogen bereikt een piek. Het is belangrijk dat kittens in deze periode met zoveel mogelijk aspecten van het leven kennis maken, zoals soortgenoten, andere diersoorten, de mens, lawaai, voertuigen, enz. zo niet zullen de katten voor de rest van hun leven wantrouwig blijven en angst vertonen voor het onbekende. Enkel de uitzonderingen kunnen later nog gesocialiseerd worden.

 Traumatische ervaring 

Een traumatische ervaring of schok kan een grote invloed hebben op het gedrag van de kat. Slechte ervaringen blijven soms permanent in het geheugen gegrift, denk maar aan een verkeersongeluk of mishandeling door de mens. De kat kan dan panisch reageren op alles wat hij gezien, geroken of gevoeld heeft tijdens die ervaring.

 

Hoe ga je om met een angstige kat

Praktische tips om angstige katten gerust te stellen

Verstopdoos