Kat de Goede Hoop

Krabbende katten

Katten houden van krabben, en met goede redenen. Bijvoorbeeld om hun territorium te markeren. Ze gebruiken het krabben als manier om andere katten ter bedreigen. Ze gebruiken het krabben tijdens het spelen. Ze krabben terwijl ze zich uitrekken. En tijdens het krabben ontdoen katten zich van hun versleten, oude nagels, zodat er nieuwe, scherpere nagels tevoorschijn kunnen komen. Helaas kunnen katten met hun nagels veel schade toebrengen aan meubels, gordijnen en andere zaken die u liever mooi zou willen houden… 

Dit kunt u hieraan doen:
 

1.  Zorg voor een gevarieerd aanbod aan plekken waar de kat wél mag krabben, zoals krabpalen, een stuk tapijt, hout, boomschors, enz. Sommige katten prefereren horizontale krabplaatsen, terwijl andere katten juist weer liever rechtop gaan staan tijdens het krabben. De ene kat krabt graag op sisal, en de andere juist weer liever op een stuk tapijt. Als u er eenmaal achter bent gekomen waar de persoonlijke voorkeur van uw kat naar uit gaat, kunt u hiervan meerdere krabplaatsen creëren, op verschillende locaties. Alle katten hebben een krabplaats nodig die stevig is en die niet uit elkaar, om of neer kan vallen terwijl ze krabben. Katten vinden het ook fijn als de krabplaats lang genoeg is, zodat ze zich tijdens het krabben helemaal uit kunnen rekken. (Waarschijnlijk krabben ze hierdoor zo graag aan gordijnen). 
 

  Moedig uw kat aan de door u geplaatste krabplaatsen te onderzoeken door deze met valeriaan te besprenkelen, of met speeltjes die u bovenaan de krabplaatsen hangt. 
 

  Het krabben op ongewenste plaatsen kunt u ontmoedigen door deze plaatsen weg te halen of te bedekken. U kunt plastic, dubbelzijdig plakband, schuurpapier of een stuk omgekeerd vinyltapijt (met de onderzijde boven dus) op de meubelen of op de vloer plaatsen, op de plaats waar de kat gaat staan om te krabben. Plaats de door u goedgekeurde krabplaatsen in de nabijheid van de ongewenste krabplaatsen. 
 

  Knip de nagels van de kat geregeld, of laat dit doen. 
 

  Als u de kat betrapt op het krabben op een plek waar dit niet mag, kunt u proberen hem* dit af te leren door luid in uw handen te klappen, of door hem te besproeien met water. Doe dit echt alleen maar op het moment dat u hem betrapt, en niet later. En doe dit spaarzaam, want het kan er ook in resulteren dat de kat bang voor u wordt.

  

Wat u beter niet kunt doen:

 

  Wrijf de pootjes van de kat niet geforceerd tegen de krabplaats. Dit kan er alleen maar in resulteren dat de kat bang wordt van de krabplaats en dan zal hij er helemaal niet meer in de buurt van willen komen. 

 

  Gooi de favoriete krabpaal (of wat het ook is dat uw kat van u mag gebruiken) niet weg omdat hij lelijk is geworden. Katten prefereren het juist vaak als het bovenste materiaal uit elkaar getrokken is, omdat ze er dan hun nagels goed in kunnen zetten. Bovendien is deze krabplek doordrenkt van de geur van de kat.