Kat de Goede Hoop

Sproeiende katten

Katten die urine sproeien doen dit soms vanwege bepaald gedrag dat we “markeren” noemen. Hierbij staat de kat sidderend met rechtopstaande staart, en met zijn achterste tegen een object gericht. Vervolgens sproeit hij achterwaarts urine tegen het object. Deze urine verschilt chemisch van samenstelling met de urine die katten uitplassen als ze gehurkt plassen, omdat de gesproeide urine ook een olie-achtige secretie bevat, afkomstig uit de anaalklieren. Gesproeide urine heeft een zware geur. Sommige mensen omschrijven het als ammonia-achtig, anderen zeggen dat het een muskachtige geur heeft. Soms sproeien katten ook wel vanuit de traditionele gehurkte positie. 

Waarom sproeien katten urine?


Katten sproeien tijdens territoriale twisten, tijdens agressieve ruzies, en tijdens seksuele aanvaringen. Het grootste deel van de katten sproeit alleen buitenshuis. Zo maken ze op onzichtbare wijze hun aanwezigheid in een territorium kenbaar aan andere katten. Katten delen hun territorium d.m.v. “timeshare” achtig gedrag, wat wil zeggen dat ze elkaar door de geurmarkeringen niet te vaak tegen hoeven te komen. Sommige katten sproeien binnenshuis. De oorzaak hiervan ligt vaak in conflicten tussen de verschillende katten die in één huis wonen, of omdat de kat zich bedreigt voelt door de katten buitenshuis. 

Sproeien wordt meestal gedaan door ongecastreerde katers, maar poezen sproeien soms ook. Castreren is de meest effectieve manier om het sproeien bij katers te beteugelen. Een studie wijst uit dat 77% van de katers binnen zes maanden na castratie stopte met sproeien, of het aanmerkelijk minder gingen doen. Gecastreerde katers kunnen ook sproeien. Tien procent van de katers die worden gecastreerd vóór ze tien maanden oud zijn, gaan sproeien als ze volwassen zijn. In huishoudens met meerdere katten, sproeit vaak minstens één van hen. 

Wat kunt u doen?:

  Castreer of steriliseer uw kat. 

  Probeer erachter te komen waarom uw kat sproeit. Als het bijvoorbeeld zo is dat uw kat dit uit reactie op de katten buiten doet, blokkeer dan het uitzicht van uw kat. Als uw kat reageert op de geur van andere katten buiten, wellicht door een openstaande deur of door geurtjes aan uw schoenzolen, kunt u misschien de deur dichthouden en uw schoenen buiten uittrekken, voor u binnenkomt. 

  Probeer andere katten bij uw huis weg te houden. 

  Als uw kat op één of meerdere vaste plekken in huis sproeit, kunt u proberen de betreffende plekken minder aanlokkelijk te maken door aluminiumfolie, een omgekeerd vinyl tapijt of plasticolie op de betreffende plekken te plaatsen. Houdt er wel rekening mee dat katten in dergelijke gevallen vaak gewoon nieuwe plekken uitkiezen om te sproeien. 

  U kunt ook proberen om ander gedrag uit te lokken, juist op de plekken waar de kat meestal sproeit. U kunt bijvoorbeeld juist daar zijn etensbakje neerzetten, of kattenspeeltjes neerleggen. 

  Er zijn verschillende sprays in de handel met geurtjes die kalmerend werken. Er zijn katten die hier erg goed op reageren. 

  Als het sproeien het gevolg is van conflicten tussen uw katten onderling, kunt u proberen dit op te lossen, eventueel met hulp van een deskundige die gespecialiseerd is in het gedrag van katten. Misschien moet u de katten tijdelijk uit elkaar halen, of in elk geval de sproeiende kat een rustig plekje voor zichzelf geven. 

  Medicijnen kunnen ook goed helpen bij een sproeiprobleem. Er zijn verschillende soorten medicijnen verkrijgbaar die bewezen effectief zijn tegen een hardnekkig sproeiprobleem. Mocht u deze optie overwegen is het altijd beter om dit via uw dierenarts te doen, en niet zelf te gaan dokteren. 

  Maak en houdt de besproeide plekken goed schoon met een enzymhoudend schoonmaakmiddel (bv: Biotex), dit werkt het beste om de geurtjes te elimineren. 

  Katten die buiten kunnen komen, sproeien minder vaak binnenshuis dan katten die alleen binnenshuis leven, mocht het zo zijn dat de kat bij u niet veilig naar buiten kan, kunt het in overweging nemen om een buitenren te bouwen, waar de kat veilig in kan vertoeven. 

  Mocht de kat erg vasthoudend zijn in het sproeigedrag, en heeft u verder alles geprobeerd, kunt u proberen om in elk geval de schade zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van plastic bakken op de plekken waar de kat sproeit, en/of het ophangen van oude doeken, die u makkelijk kunt wassen en vervangen. 


Wat u beter niet kunt doen:

  Straf uw kat niet door hem te slaan, of nat te spuiten. Duw de kat niet met zijn neus in het besproeide gebied. Dit soort maatregelen zullen de kat alleen maar leren om bang voor u te zijn. En de kat kan zelfs meer gaan sproeien doordat hij gestresst raakt door het straffen.