Kat de Goede Hoop

Snoerbeschermers voor bijtgrage katten

Snoerbeschermers
voor bijtgrage katten

Door Annemieke van Ling

Wie een wat al te bijtgrage kat heeft, kan zijn kabels met allerlei soorten snoerbeschermers omwikkelen. Die soorten blijken er in verschillende soorten en maten te zijn. Dat weet ikzelf nog maar sinds kort dankzij de tips van een aantal ‘ervaringsdeskundigen’. En die kennis wil ik graag delen met andere kattenliefhebbers.

Onze Heilige Birmaan Daisey had al enkele trofeeën op haar naam staan: het snoer van de oplader van de tablet van mijn man, het snoer van zijn oortelefoontjes, én het snoer van de schemerlamp die mijn echtgenoot bijlicht wanneer hij rustig in de serre zit te lezen. Van dat laatste geval van ‘vandalisme’ schrokken we erg. Het had wel fataal kunnen aflopen voor Daisey!

Hoe kunnen we het snoer van die leeslamp beschermen tegen onze bijtgrage poes Daisey. En daarmee ook onze deugniet zelf, luidde mijn noodkreet in Het Witte Voetje, het verenigingsblad van de rasclub Heilige Birmanen. Wie weet een goede oplossing hiervoor? Tips zijn welkom!

Een attente lezeres mailde me al de eerste tip nog voordat ik de nieuwe uitgave zelf al had gezien. Tidy de Klaver wijst me hierin op een soort kettingslang waarmee je snoeren kunt verpakken. De tweede tip volgde enkele dagen later. Elly Stuursma vertelt over een tape die je om een snoer kunt wikkelen, en ook over een kabelgootje. Ter verduidelijking stuurde ze zelfs foto’s mee, die ze speciaal voor mij had gemaakt.

Pieter v.d. Molen legt zelfs uit waarom katten snoeren lekker vinden. Hij koopt zijn snoerbeschermers in Duitsland, omdat daar veel meer keuze is. “En omdat ik er heel dichtbij woon. Ze hebben ze in allerlei maten en kleuren. Ze kosten een paar euro.”

Maar, via internet blijkt ook genoeg keuze te zijn. Het zoekwoord snoerbeschermer geeft bijvoorbeeld een ‘kabelworm’ en ‘kabelbrug’ te zien. Die kabelworm wordt ook wel ‘spiraalslang’ of ‘spiraalband’ genoemd, in vele maten verkrijgbaar bij onder andere www.conrad.nl. Hier zijn zelfs flexibele spiraalslangen te verkrijgen van ruim 10 cm doorsnee. Maar er blijkt ook een speciale site voor kabelbinders te zijn met een pagina voor spiraalbanden. Keuze genoeg: http://www.kabelbinders.nl/shop/Spiraalbanden-zwarte-witte-transparante-naturel/

Huub Simons heeft het over spiraalslangen/banden en legt ook uit hoe je een kapot snoer kunt herstellen. Marguerite Vlielander uit België stuurde me zelfs een stuk van dat spiraalband toe om te laten zien waarmee ik mijn snoeren kan beschermen.

De wetenswaardige en vaak ook leuke verhalen die ik kreeg, heb ik voor dit artikel verzameld. Kater Tom van Tidy de Klaver bijt ook snoeren kapot. “Het poesje uit hetzelfde nest doet dat helemaal niet. Ik heb contact met de fokker opgenomen. Die had verschillende katten die ook op de snoeren knaagden. Zij adviseerde me naar de Gamma te gaan. Je kunt daar een slang kopen in zwart, wit of zilverkleur die bedoeld  is om kabels van bv de computer in te verpakken. Je kunt dan meerdere kabels in dat snoer stoppen.”

“Het zijn pakjes met een oranje hulpstuk dat je gebruikt om de kabels door de ketting te krijgen. De ketting is van wit of zwart plastic. Het zijn allemaal stukjes wit of zwart van een halve centimeter. Een pakje kost ongeveer 10 euro en er zit een paar meter in per pakje. Het is dus wel een dure hobby. Maar wij hebben alle snoeren in huis ingepakt. De kat geven we een al eerder doorgeknaagde kabel of een kabel die we niet meer gebruiken om op te bijten. Onze Tom is heel tevreden met de kabels waarop hij mag kauwen. Maar we moeten wel direct bij nieuwe apparaten de kabels inpakken. Hij gaat er anders meteen op bijten.
Wij waren heel bang dat als we niets deden de kat of wij onder stroom kwamen te staan.”

Elly Stuursma: “Ik heb zelf ook een poes gehad die de scartkabel achter de tv stuk beet. Ik heb er wikkeltape om heen gedaan. Op bijgaande foto is te zien wat ik bedoel. De kleine losse snoertjes kun je niet beschermen, maar de grote wel. Het is een soort rubberen tape die begint te plakken als je er mee bezig bent, door de warmte van je handen. Je moet het een klein beetje uitrekken en er omheen draaien. Op de tweede foto kun je zien hoe ik het heb gedaan. Een klein kabeltje van de wifi heb ik beschermd met een kabelgootje (zie foto).

Pieter v.d. Molen: Onze katten bijten ook graag in snoeren. We verstoppen ze zodat ze er niet bij kunnen. Dat lukt niet altijd. In de snoeren zit een stof die ze soepel houdt, een weekmaker. Het toeval wil dat katten die stof lekker vinden. Ze willen er dus van eten. Om dat te voorkomen, kun je snoerbeschermers kopen. Soms worden ze ook gebruikt om meerdere snoeren bij elkaar te houden. De kunststof van die snoerbeschermers heeft een andere samenstelling en dus ook een andere weekmaker. Deze weekmaker vinden onze katten niet lekker. Ze blijven ervan af; bijten er niet meer in. Als je een snoerbeschermer toepast, zul je zien dat de poes eerst nog probeert te bijten, maar direct loslaat. De snoerbeschermers zijn ook wat stugger en hebben verschillende vormen en kleuren. Ik koop ze in Duitsland. Daar hebben ze namelijk veel meer keuze dan hier.”

Huub Simons: “Als het snoer ‘ingebeten’ is, maar nog wel functioneert, omwikkel dan de beschadigde plek met isolatieband. Eén laag is voldoende. Omwikkel daarna de plek met spiraalslang. Een spiraalslang kan men ook aanbrengen op onbeschadigde plaatsen waarvan men vermoedt dat de kat daar gaat bijten. Bijt hij zo diep dat zelfs de spiraalslang doorboord wordt, breng dan twee lagen spiraalband over elkaar op. De ene laag linksom draaiend, de andere rechtsom.”

“Als het snoer niet meer functioneert, leg dan de aders bloot, repareer die en isoleer met isolatieband of krimpkous. Bundel vervolgens de aders door er isolatieband omheen te wikkelen. Breng hierna de spiraalband aan. Wordt het snoer veel blootgesteld aan zonlicht, pas dan altijd kunststof materialen van zwarte kleur toe. Dat verlengt de levensduur.”

Marguerite Vlielander kreeg spiraalslang van haar elektricien toen twee van haar katten nog klein waren en al te veel aandacht hadden voor snoeren. In doe-het-zelfwinkels zijn die snoerbeschermers volgens haar te verkrijgen. Mijn man is dus gaan zoeken en vragen bij vijf verschillende winkels. Een spiraalslang van minder dan 1 cm doorsnee leek hem een praktische oplossing voor het snoer van onze schemerlamp. Maar die bleek daar niet verkrijgbaar. Wel van 2 cm. Daarom heeft hij 3 meter spiraalslang bij Conrad besteld, voor slechts 78 cent per meter. Aangezien hij een duurder artikel eveneens kon gebruiken, bespaart hem dat de hoge verzendkosten.

Na enkele maanden weten we nu dat onze poes Daisey van de spiraalslang afblijft. Maar, het bijten zit in haar genen. Als mijn man een paar dagen lang een dossiermap laat slingeren op het bankje waar de katten vaak liggen, ziet hij dat er afgekloven hoekjes aan zitten. Tja, je moet toch wat als het steeds meer taboe is om in de handen van mensen te bijten en een snoer geen leuk alternatief meer is!