Kat de Goede Hoop

Hoe je huisdier een beter mens van je kan maken

Jonge volwassenen die een sterke band hebben met hun huisdier voelen zich meer verbonden met hun omgeving en partner. Dat heeft een recente Amerikaanse studie aangetoond.

De Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Megan Müller aan de Cummings School of Veterinary Medicine bij Boston bevroeg meer dan 500 mensen tussen 18 en 26 jaar naar hun houding en interactie met dieren. Hun antwoorden werden vergeleken met vragen naar karaktereigenschappen als competentie, verzorgende persoonlijkheid, zelfzekerheid, band met de omgeving, maar ook met depressieve symptomen. Daaruit blijkt dat wie een sterke band heeft met een huisdier zich later ook meer verbonden voelt met andere mensen, deze baasjes zijn ook empathischer en groeien zelfzekerder op.

Professor Mueller: "Onze resultaten suggereren dat de kwaliteit van de relatie belangrijker is dan het bezitten van een huisdier. We willen geen voorbarige conclusies trekken, maar de resultaten bieden alvast meer inzicht in de rol van dieren in ons leven. Zeker op jonge leeftijd." Jonge volwassenen die voor dieren zorgden, waren ook meer betrokken bij zinvolle activiteiten, zoals het helpen van de gemeenschap en het helpen van vrienden en familie. Ze vertonen ook meer leiderschap dan degenen die dat geen band hadden met een kat of hond. Hoe actiever ze instonden voor de verzorging van hun huisdier, hoe groter hun bijdrage aan de gemeenschap was.

De studie verscheen in de krant Applied Developmental Science.

 

Bron : Het Laatste Nieuws van 03/02/2014